sso

Rychlý tip: Pampelišková šťáva vyžene z těla jedy

Ještě než poprvé posekáte svou zahradu, natrhejte si pár lístků pampelišky a hoďte je do odšťavňovače!

Na jaře se můžou všichni příznivci odšťavňování opravdu vyřádit. O kopřivách jsme psali už minule, ale odšťavňovat můžete třeba i velikonoční osení (ječmen, pšenice), obyčejnou trávu z louky (jen pozor na to, kam chodí pejskaři), nebo listy pampelišky. Na pampelišky vyrazte co nejdřív, protože odšťavňovat staré listy není nejlepší nápad – jsou už příliš hořké.

S čím odšťavňovat pampelišku?

Možná jste otrlí a zvládnete do sebe kopnout panáka pampelišky jen tak. My ale doporučujeme přimíchat si ji do vaší oblíbené ovocné, nebo zeleninové šťávy. Rozhodně to bude lepší chuťový zážitek. :) Nic nezkazíte smícháním například s jablkem a citrónem, ale pokud už jste v odšťavňování pokročilejší, nebojte se ani složitějších receptů. Jako my. Skočili jsme si natrhat pár listů a i pro vás vymysleli tenhle šťavnatý mix.

pampelišková šťávaPampeliška v utajení

  • hrst listů pampelišky (ideálně mladých)
  • hrst špenátu
  • 1 řapíkatý celer
  • ¼ melounu Cantaloupe
  • 1 výřez ananasu
  • 1 limeta

Meloun, ananas a limetu zbavte kůry, ostatní suroviny pořádně omyjte. Střídavě vhazujte do odšťavňovače. Vypijte co nejdříve po odšťavnění, aby nestihly vyprchat cenné látky.

A k čemu je ta pampeliška vlastně dobrá?

Pampeliška patří mezi rostlinky se silnými léčivými účinky. V první řadě napomáhá organismu zbavovat se toxinů, protože posiluje játra a ledviny. Pokud máte chuť dát si přímo očistnou kůru, jednoduše přidávejte pampeliškové listy ke svému odšťavňování každý den po dobu 2 týdnů. Detoxikační účinky se projeví i na vaší pleti – pampeliška totiž zmírňuje ekzém a akné.

Pozor! Pampeliškové šťávě se raději vyhněte, pokud máte žaludeční vředy, nebo žlučníkové kameny. Nedoporučuje se ani těhotným ženám.

Publikováno: 10. dubna 2017
###message