Test mixéru Vidia: Vakuum opravdu zpomaluje oxidaci!
Jak probíhal náš rychlý test oxidace? Pusťte si naše dvě videa a na vlastní oči se koukněte, jaký je rozdíl mezi mixováním bez vakua a ve vakuu.
Vzali jsme dva mixéry Vidia, nějaké to ovoce a pustili se do rychlého vizuálního testu, kterým jsme si chtěli ověřit tvrzení výrobce, že mixování ve vakuu významně zpomalí oxidaci. Tento test jsme založili na obecně známém faktu, že tmavnutí svědčí o probíhající oxidaci.
V případě jablek jsme na mixéru vlevo využili funkce vakuum, na mixéru vpravo jsme ji nechali deaktivovanou (v případě banánů naopak). Obě smoothies jsme mixovali vždy po dobu 30 vteřin a po umixování jsme za přítomnosti kamery sledovali, jak obsah mixovaný bez vakua mění barvu. Nebudeme vás napínat - tvrzení výrobce se ukázalo jako pravdivé!
Smoothie mixovaná za přístupu vzduchu začala tmavnout a měnit konzistenci téměř okamžitě.
Vakuové mixování má tedy význam, a to hlavně v případě, že si smoothie či jiný pokrm připravujete na později - a potřebujete, aby měl delší trvanlivost. Velkou výhodou mixování ve vakuu je také uchování vyššího množství vitamínů, protože oxidace - jak známo - vitamíny ničí.