Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Zázrak, který u nás roste v každém sadu

Znáte ten čas: začíná podzim, ráno se už musíme pořádně oblékat a odpoledne se stmívá nějak podezřele rychle. Nejlepší připomínku horkých letních dnů přitom najdeme doslova na každém rohu v nepřeberných variantách: právě dozrálé jablko nabité vitamíny.

jablko
jablko

Jezte (nebo pijte) jedno jablko každý den

Jablka paří mezi neoblíbenější ovoce a nakrájeným šťavnatým měsíčkům plných zdraví odolá jen málokdo. A co teprve čerstvě vylisovaná jablečná šťáva!

Říká se, že jedno jablko denně dokáže ochránit před řadou nemocí. Jablka totiž obsahují spoustu důležitých látek, jako jsou antioxidanty, vitaminy, minerály nebo vláknina. Díky nim dokážou:

  • posílit imunitu
  • snížit hladinu cholesterolu
  • zlepšit trávení
  • posílit srdce
  • snížit riziko vzniku cukrovky
  • pomoci při hubnutí
  • detoxikovat játra

Zároveň přispívají k prevenci onemocnění Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou nebo některých druhů rakoviny.

Nápady pro odšťavňovač

Když nemáte čas nebo se vám nechce jablka krájet a kousat, odšťavněte je! Ovoce se lépe tráví v tekutém stavu, vaše tělo si tedy z čerstvě vymačkané jablečné šťávy vezme úplné maximum.

Výhodou jablek je, že je v odšťavňovači můžete kombinovat takřka s každým ovocem nebo zeleninou. Čerstvé šťávě vždy dodají tu správnou sladce lahodnou chuť, ať už její základ tvoří mrkev nebo citron.

  • Nejčastěji se k jablkům přidávají hrušky nebo různé citrusy.
  • Když se v zimě chcete zahřát, přihoďte k jablkům kousek zázvoru.
  • Malé děti pak milují kombinaci jablek s mrkví a s citronem.

Vyzkoušejte recept na šťávu na imunitu. Potřebovat budete:

  • tři jablka
  • jeden citron
  • jeden pomeranč
  • čtyři mrkve
  • půl okurky a červené zelí

Množství surovin měňte podle aktuální chuti.

Publikováno: 22. prosince 2013