sso

4 chyby, které mohou zničit odšťavňovač

Nebudeme tady vyjmenovávat takové ty zřejmé věci, jako je koupání odšťavňovače ve vaně, házení na zem a podobně. Naopak vás chceme seznámit s riziky, které by vás možná ani nenapadly.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#1 Horká voda, vyvařování dílů, sušení na kamnech

Díly se mohou v horké vodě deformovat (stačí jen malá změna tvaru a už nepůjdou sestavit), nebo i rozpadnout, protože nejsou slepeny lepidlem, ale pomocí slisování tlakem. Horká, nebo dokonce vařící voda poškozuje i magnetické pojistky, kterými jsou vybaveny vertikální šnekové odšťavňovače. Pokud se tak stane, odšťavňovač už nepůjde zapnout. Znehodnotit můžete i těsnění.

Občas nám reklamace tohoto typu přijdou, a proto před horkou vodou raději varujeme: nikdy nekoupejte díly ve vodě teplejší než 80 ˚C a také je nesušte na kamnech nebo na topení.

odšťavňování jablka
odšťavňování jablka

#2 Pěchování nožem nebo čisticím kartáčkem

Nevíte, kam jste odložili pěchovadlo a nevidíte žádný problém v tom použít místo něj něco jiného? Třeba nůž? Přece nejste tak nešikovní, abyste nepohlídali, jestli ho nestrkáte příliš hluboko. Jenže chyba lávky! Nůž se vám podaří namotat okolo šneku snadněji, než si myslíte.

Pokud budete mít štěstí, nic se nepoškodí a nůž dostanete ven pomocí zpětného chodu. Bude ale lepší na to nespoléhat, protože v opačném případě bývají škody rozsáhlé. Vždy to ztracené pěchovadlo raději najděte, nebo si pořiďte nové v sekci náhradních dílů, případně použijte k pěchování delší kousek zeleniny (mrkev, řapíkatý celer apod.).

odšťavňování špenátu
odšťavňování špenátu

#3 Přehlcování odšťavňovače, spěch při pěchování

Žádnému nízkootáčkovému odšťavňovači nesvědčí, pokud naházíte do plnicí trubice příliš mnoho surovin a pokračujete ve vhazování i přesto, že se předchozí dávka ještě nezpracovala. Vertikální odšťavňovač zareaguje zastavením (zastaví ho bezpečnostní pojistka), u horizontálního se budou nezpracované suroviny hltit v komoře a vracet se do plnicí trubice – to v tom lepším případě. Pokud budete mít smůlu, šťáva si najde přes těsnění cestu až do motoru.

Odšťavňovači vadí také příliš rychlé a násilné pěchování a i tady může dojít k zatečení šťávy do motoru. Řešení? Kousky ovoce a zeleniny nevhazujte naráz, ale plynule jeden po druhém. U horizontálu sledujte, jestli se šťáva nehromadí v komoře, místo aby hned vytékala ven. Pokud se hromadí, zvolněte. Odšťavňování v pozvolném tempu navíc zvyšuje výtěžnost cca o 15 %.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#4 Nedostatečné čištění

Se špatně vyčištěnými odšťavňovači, které nám zákazníci přivážejí k reklamaci, se setkáváme čím dál častěji. Příčina problému je tak jasná na první pohled, ačkoli zákazníka by to nenapadlo. Pokud necháte ulpět na sítu vrstvu zaschlé šťávy a vodního kamene, ucpou se jeho otvory. Při odšťavňování pak vzniká v komoře vyšší tlak, což často skončí prasklým sítem, držákem síta, nebo komory.

V horším případě se přetíží motor, což poznáte tak, že se odšťavňovač zastaví a je z něj cítit spálená elektronika, nebo se z něj rovnou kouří. Nikdy to nenechte dojít tak daleko, jak vidíte na obrázku! Čistěte odšťavňovač po každém použití a čas od času podrobte díly důkladnější očistě, při které se zbavíte usazenin z vodního kamene a odolných zbytků zaschlé šťávy. Už jsme psali o tom, jak kompletně a prakticky bez práce zbavíte díly všech nežádoucích nánosů. Jedině tak ochráníte odšťavňovač před zbytečným poškozením.

Publikováno: 9. ledna 2018
###message