###message
Novinka!
Zavřít okno

4 pravidla, jak zvýšit výtěžnost

Následujte naše prověřené tipy a vyvarujte se chyb, kvůli kterým vyhazujete peníze za ovoce a zeleninu oknem.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#1 Odšťavňujte jen čerstvé suroviny

Proč? Přezrálé ovoce, povadlá listová zelenina, gumové mrkve, nebo moučná jablka obsahují málo vody, a tak je obtížné získat z nich vůbec nějakou šťávu. Z přezrálého ovoce budete mít spíš pyré, z vyschlé zeleniny sotva pár kapek. Gumová kořenová zelenina může dokonce poškodit odšťavňovač!

Nejlepší postup: Ovoce a zeleninu zpracovávejte co nejdřív po sklizni nebo nákupu. Vybírejte si tvrdá šťavnatá jablka (vůbec nejlepší jsou Granny Smith, Gala, Red Prince nebo Red Delicious). Ananas a měkké letní peckovice odšťavňujte, dokud jsou ještě tvrdé. Částečně povadlá listová a kořenová zelenina se dá často ještě zachránit, když ji ponoříte na pár hodin do studené vody.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#2 Při odšťavňování nespěchejte

Proč? Když vhazujete ovoce a zeleninu příliš rychle, více kusů najednou a ještě k tomu silně tlačíte na pěchovadlo, nestíhají se pořádně odšťavnit. Část šťávy skončí v odpadní drti. Kromě toho vzniká v komoře vyšší tlak, který může v extrémním případě vést k prasknutí dílů.

Nejlepší postup: Kousky ovoce a zeleniny vkládejte přiměřenou rychlostí v závislosti na tom, jak rychle odšťavňovač odvádí šťávu a odpad. Proces může být kontinuální (vlastně je to ideální), ale dostatečně pomalý, aby měl přístroj čas na svou práci. Pokud se šťáva hromadí v komoře, nebo se dokonce vrací do plnicí trubice, je to signál pro zvolnění. Ideální tempo zajistí znatelně vyšší výtěžnost.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#3 Dbejte na správné pořadí ovoce a zeleniny

Proč? Pokud jako první odšťavníte měkké suroviny, jako je žlutý meloun, ananas, kiwi nebo jahody, a pak přidáte špenát, odšťavňování bude méně efektivní, než když to uděláte naopak. Je to proto, že měkkým ovocem hned ze začátku zanesete síto.

Nejlepší postup: Suroviny byste měli vhazovat do odšťavňovače ideálně v tomto pořadí: listy, měkké suroviny, tvrdé suroviny. Dobrou technikou je také střídání (kromě Angel Juiceru), jen dodržte pravidlo, že kořenová zelenina jde vždycky až jako druhá/poslední. Krásně pročistí síto před vhozením dalších měkčích plodů a tím zajistí získání i té poslední kapky.

srovnání výtěžnosti
srovnání výtěžnosti

#4 Používejte správný odšťavňovač

Proč? Mezi jednotlivými typy odšťavňovačů jsou samozřejmě rozdíly: obecně platí, že čím nižší otáčky, tím více šťávy. Nízkootáčkový odšťavňovač byste měli volit hlavně v případě, že chcete odšťavňovat pravidelně – protože s odstředivkou budete den co den přicházet o nezanedbatelné množství šťávy, která skončí v odpadu.

Nejlepší postup: Pořiďte si šnekový nebo dvouhřídelový odšťavňovač. Tady jsme se věnovali porovnávání výtěžnosti podrobněji.

Publikováno: 19. března 2018