Dvě proti sobě rotující hřídele se postarají o to, aby se suroviny odšťavnily do poslední kapky. Odpadní drť je prakticky suchá, a to hlavně z listové a kořenové zeleniny, ale také jablek. Nevýhodou dvouhřídelových odšťavňovačů je nutnost vyvinout více síly při tlačení na pěchovací zátku (v případě mrkve už je třeba opravdu zabrat) a někdy ne úplně jednoduché čištění. Pro spousty uživatelů, pro které je ohromující výtěžnost a nekompromisní kvalita šťávy prioritou, to ale nepředstavuje zas tak velkou překážku.
Který odšťavňovač má nejvyšší výtěžnost?
Získat z ovoce a zeleniny co nejvíc šťávy je základním požadavkem každého, kdo shání odšťavňovač. Jak poznat, jakou výtěžnost bude mít vámi vybraný odšťavňovač?
Jaká surovina, taková výtěžnost
Než se podíváte na žebříček, musíte vědět jednu důležitou věc: výtěžnost zásadně ovlivňuje kvalita ovoce a zeleniny. Pokud jsou čerstvé (nepřezrálé, nevyschlé), odšťavňování bude mít uspokojivé výsledky. Naopak pokud odšťavňujete moučná jablka, rozměklý ananas, meruňky, nebo snad vyschlé listy a mrkve, výtěžnost bude bídná i s tím nejlepším přístrojem.
Na technologii záleží
Jakmile máte zajištěny kvalitní suroviny, šťávu dostanete z každého přístroje. Akorát jde o to, kolik jí bude (i jaká bude chuťově). Pro rychlou orientaci se můžete řídit obecně platným pravidlem: čím nižší otáčky, tím vyšší výtěžnost a kvalita šťávy.
#1 Dvouhřídelové odšťavňovače
#2 Šnekové odšťavňovače
Šnekové odšťavňovače, jejichž systém pomalu se otáčejícího šneku a dvoufázového síta poskytuje skvělou výtěžnost, řadíme na druhé místo. Přestože s nimi nezískáte tolik šťávy jako s dvouhřídelovými odšťavňovači, jsou mezi uživateli dlouhodobě nejoblíbenější – a to pro své výhody v podobě univerzality a pohodlné obsluhy a čištění. Také kvalita šťávy je vysoká: krémová (ne-vodová) a bez pěny (tedy až na jablka nebo špenát, které pění přirozeně více s každým přístrojem).
#3 Ruční odšťavňovače
Ačkoli byste to do odšťavňovačů poháněných lidskou silou asi neřekli, v disciplíně výtěžnosti nekončí na posledním místě. Výtěžnost sice není nijak ohromující, ale pořád z ovoce a zeleniny dostanete více šťávy, než z odstředivky. Ruční odšťavňovač pochopitelně není vhodný na odšťavňování většího množství surovin - ne každého by bavilo třeba 20 minut točit klikou, aby získal litr šťávy. Naopak k občasnému lisování nebo například na cestách poslouží dobře a navíc si budete moci vychutnat šťávu stejné kvality, jakou nabízejí elektrické šnekové odšťavňovače!
#4 Odstředivé odšťavňovače
Odstředivky jsou sice rychlé jako blesk, ale právě to jim ubírá na výtěžnosti (i kvalitě šťávy), hlavně v případě měkkých surovin (pomeranče, hrozny). Ovoce a zelenina jsou ve vysoké rychlosti mrštěny proti sítu, ani se v odšťavňovací komoře pořádně neohřejí a už odcházejí ven vývodem pro odpad. V odpadu zůstává relativně dost šťávy, která skončí v koši (pozn.: opakované odšťavnění odpadu není úplně efektivní a nedoporučujeme ho). Tím je odšťavňování s odstředivkou i méně ekonomické. Pokud chcete odšťavňovat často, je lepší volit mezi šnekovými modely.
Proč si dát pozor na recenze?
Internet je plný recenzí odšťavňovačů, kde se pochopitelně hodnotí i výtěžnost. Často se u odstředivky dočtete, že má skvělou výtěžnost, a naopak šnekový model může být v tomhle ohledu kritizován.
Z našeho pohledu je jakékoli hodnocení výtěžnosti ze strany běžného uživatele matoucí a nevypovídající. Recenzent většinou nemá s čím porovnávat a často mívá i nereálná očekávání. Například 500 ml šťávy z kila mrkve se může zdát málo, ale v případě šnekového odšťavňovače je to krásný výsledek. Proto berte posuzování výtěžnosti s rezervou!
Přečtěte si také: Které odšťavňovače se čistí nejlépe?