Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Jak využít odpad z odšťavňování: Jablečný ocet

O návod na domácí jablečný ocet se s námi podělila naše zákaznice Renata. Odšťavňovač vám ulehčí práci, protože jablka nebudete muset strouhat. Použijete odpad z odšťavňování.

domácí jablečný ocet

Jablečný ocet je jednou z věcí, které je lepší vyrobit si doma, protože jedině průmyslově nezpracovaný ocet (nefiltrovaný a nepasterovaný) bude mít účinky, jaké od něj očekáváte. Ten kupovaný lihový si nechte raději jen na dezinfekci podlah a dalších povrchů (i když i z toho domácího si můžete vyrobit vlastní čistič).

Jablečný ocet je zdraví velmi prospěšný. Můžete ho pít jako očišťující přírodní antibiotikum, antivirotikum, antiparazitikum a antimykotikum, které bez vedlejších účinků zbaví vaše tělo bakterií, virů, parazitů a plísní. Při pravidelném užívání posiluje obranyschopnost. Známý je i jeho účinek při hubnutí – podporuje štěpení tuků.

Jak připravit jablečný ocet z odpadu po odšťavňování

Při domácí výrobě jablečného octa je třeba nastrouhat jablka. A právě tohle je ten bod, ve kterém vám odšťavňovač ulehčí námahu.

  1. Jablka nemusíte strouhat – prostě je na jakémkoli odšťavňovači odšťavněte, šťávu vypijte a odpad využijte pro výrobu octa.
  2. Odpad dejte do sklenice a zalijte ho vodou tak, aby byl ponořený. Pokud chcete, můžete do vody předtím zamíchat lžíci cukru. Výsledkem bude víceprocentní ocet.
  3. Sklenici zakryjte například utěrkou (nezavírejte víčkem!), aby se do ní nedostaly octomilky a obsah zároveň mohl dýchat. Nechte stát na teplém místě, klidně jen na kuchyňské lince.
  4. Každý den promíchejte obsah čistou vařečkou.
  5. Kvasný proces bude trvat 2-3 týdny. O tom, že ještě není dokončený, svědčí štiplavá chuť a tendence dál vytvářet bublinky.
  6. Po 2-3 týdnech ocet sceďte a nechte ho ve sklenici odpočívat další cca 2 týdny, zkrátka dokud nebude mít požadovanou chuť.
  7. Potom přelijte do uzavřených lahví a uchovávejte v lednici. Mírný kal není na závadu.

Pokud budete ocet užívat vnitřně, spotřebujte ho ideálně do 2 měsíců. Ocet má sice téměř neomezenou trvanlivost, ale po uplynutí měsíce až dvou se jeho relativně příjemná chuť mění na kyselejší.

Jak užívat jablečný ocet?

Pro dosažení pozitivních výsledků úplně stačí dát si denně pouhé 2 lžíce octa. Smíchejte je hned po ránu s teplou vodou a pomalu vypijte. Můžete dosladit medem. Pokud si chcete jablečným octem dopomoci k hubnutí, 20 minut před každým jídlem vypijte sklenici vody smíchanou s jednou lžící octa.

 

Kam dál:

Jak využít odpad z odšťavňování: Ovesné sušenky

Jak využít odpad z odšťavňování: Zeleninový vývar

Publikováno: 15. května 2018