- fungují jako ruční šnekový mlýnek
- kvalita šťávy je vysoká, ale na větší množství je třeba vynaložit hodně energie
- hodí se na odšťavňování listové zeleniny, bylinek a dalších surovin v menším množství
- čistí se poměrně snadno
- jsou ze všech nejlevnější
Jaký odšťavňovač, taková šťáva
Uvažujete o koupi kvalitního odšťavňovače a nevíte, jaký typ zvolit? Záleží na tom, jaké potraviny budete nejčastěji odšťavňovat, kolik času jste ochotni věnovat čištění odšťavňovače, ale i na tom, kolik chcete do přístroje investovat. Specializujeme se na základní typy odšťavňovačů – odstředivé, šnekové, dvouhřídelové a mechanické. Už podle jejich názvů můžete odhadnout, jak získávají šťávu z potravin. Seznamte se podrobněji s jejich vlastnostmi ve stručném přehledu.

Mechanické odšťavňovače

Šnekové odšťavňovače
- suroviny jsou postupně rozmělňovány a lisovány v jedné otočné hřídeli
- kvalita šťávy je vysoká
- zvládnou odšťavnit všechny druhy potravin – veškeré ovoce, zeleninu i bylinky
- velmi snadno se čistí
- cena je středně vysoká

Dvouhřídelové odšťavňovače
- potraviny se lisují mezi dvěma protichůdnými hřídelemi
- šťáva je velmi kvalitní
- nejlépe ze všech zpracovávají listovou zeleninu a bylinky
- mrkev či jablka se musí zatlačit silou, jejich odšťavnění navíc trvá poměrně dlouho
- čištění přístroje je složitější
- cena je vyšší než u ostatních typů

Odstředivé odšťavňovače
- fungují na principu rychle rotujícího síta, šťáva z kousků potravin nasekaných otočnými noži je odstředěna otvory v sítu
- čerstvá šťáva není příliš kvalitní, bývá řídká a plná pěny
- hodí se pro běžné suroviny, jako jsou jablka, mrkev nebo pomeranče
- nejsou vhodné pro odšťavňování listové zeleniny, obilných klíčků, bylinek ani drobných bobulí
- špatně se čistí
- cena je poměrně nízká
Tak který?
Na časté odšťavňování různých surovin se tedy nejvíce hodí šnekové odšťavňovače. Jestli jste trpěliví a chcete tu nejlepší šťávu z listové zeleniny a bylinek, nejlepší volbou jsou pro vás dvouhřídelové odšťavňovače.
Pokud budete odšťavňovat jen občas a nevadí vám trochu práce navíc, ať už se samotným získáváním šťávy nebo s čistěním, vyzkoušejte odstředivé nebo mechanické odšťavňovače.