Milí zákazníci, 23.–28. 12. 2025 máme zavřeno. Objednávky a e-maily přijaté během svátků vyřídíme v pondělí 29. 12. Děkujeme a přejeme krásné Vánoce 🎄
Nová studie ukázala, že listová zelenina brání zhoršování paměti
Jen půl šálku špenátu, který si ode dneška každý den odšťavníte, udělá velký rozdíl mezi vámi a tím, kdo tak neučiní!

Paměť, jako by vám bylo o 11 let méně
S věkem se obvykle přirozeně zhoršují kognitivní funkce (paměť, soustředění, pozornost, rychlost a porozumění informacím) a mnohým se bohužel nevyhne Alzheimerova choroba. A protože na ni zatím neexistuje lék, který by ji vyléčil, nejdůležitější je prevence.
Mozek je třeba soustavně zaměstnávat a vyživovat. Určitě víte, že mu prospívají ryby a ořechy, také je důležité se hýbat a pořádně spát. Nová studie univerzity v Chicagu (Chicago´s Rush University Medical Center) ale přišla na poli prevence chorob mozku se zásadním objevem: pokud budete denně jíst listovou zeleninu, „omladíte“ tím svůj mozek až o 11 let!

Stačí jen půl šálku listové zeleniny denně
Studie se zúčastnilo 960 lidí ve věku 58-99 let. Po dobu 5-10 let výzkumníci sledovali jejich jídelníček a podle množství zkonzumované listové zeleniny rozdělili účastníky do pěti skupin.
- Nejpoctivější skupina, která jedla jednu až dvě porce listové zeleniny denně*, uspěla u každoročních testů paměti a myšlení stejně, jako lidé v průměru o 11 let mladší.
- Naopak skupina, která se listové zelenině vyhýbala, zaznamenala zhoršení.
*Jednou porcí se myslí půl šálku špenátu či kapusty, NEBO jeden šálek hlávkového či jiného salátu.
Studie brala v potaz i jiné faktory, které mohou kondici mozku ovlivňovat, jako je způsob stravování, kouření, hmotnost a další. Výzkumníci také poznamenávají, že poznatky studie nejsou důkazem, že listová zelenina zabrání vzniku demence nebo zpomalí stárnutí mozku, nicméně je tu prokazatelná spojitost mezi konzumací listové zeleniny a zdravím mozku. Předpokládá se, že za příznivé účinky je zodpovědný obsah folátů (sloučenin kyseliny listové) a luteinu (silný antioxidant).

Odšťavňujte špenát, není ve šťávě cítit
Ze zelené šťávy nebo salátu na talíři není každý zrovna nadšen. Bystřejší mozek teď i ve stáří je ale skvělou odměnou, kvůli které stojí za to se překonat! Vezměte půl šálku špenátu a odšťavněte ho třeba s jablky, pomerančem a mrkví. Právě špenát má velmi jemnou, snadno maskovatelnou chuť. Jako druhý v pořadí můžete zkusit polníček.
Výhodou odšťavňování je, že díky snadnější stravitelnosti získá tělo ze šťáv až 4x více živin, než ze zeleniny zkonzumované v celku. To je 4x více elixíru mládí pro váš mozek!

Jak odšťavňovat listovou zeleninu?
S výběrem odšťavňovače je to jednoduché, protože jediný, který listovou zeleninu nezvládne, je ten odstředivý. Proto vybírejte mezi nízkootáčkovými:
- Jednohřídelový (šnekový) odšťavňovač je nejlepší volbou pro každodenní pohodlné odšťavňování prakticky jakýchkoli surovin. Pokud budete ve větší míře zpracovávat listovou (a kořenovou) zeleninu, vyberte si spíš horizontální, než vertikální.
- Dvouhřídelový odšťavňovač dostane ze surovin i poslední kapičku šťávy a na listovku je přímo machr. Odšťavňuje ji prakticky sám, stačí mu jen podávat listy.
Víte, že…?
Nízkootáčkové odšťavňovače zpracovávají ovoce a zeleninu šetrně a nevhánějí do ní příliš mnoho vzduchu. Díky tomu vydrží šťáva déle čerstvá a déle v ní vydrží i vitamíny. A hlavně v ní není pěna, takže si i pochutnáte!