sso

Odšťavňování bez pěny

Na čem při odšťavňování nejvíc záleží? Na tom, aby nás moc nezdržovalo a aby nám šťáva chutnala. O pohodlném odšťavňování si povíme někdy příště, dneska se zaměříme na tu šťávu. Taky byste rádi, aby byla čistá, svěží a bez pěny?

Odšťavňování bez pěny
Odšťavňování bez pěny

Nejdůležitější je rychlost otáček

Čím vyšší počet otáček, tím víc se do šťávy vhání vzduch a způsobuje její napěnění.

  • Odstředivé odšťavňovače mají několik tisíc otáček za minutu. Ve šťávě - byť jinak je chuťově skvělá - je vždy větší množství pěny.
  • Nejnižší otáčky mají šnekové odšťavňovače. Šťáva obsahuje minimum pěny nebo žádnou.

Jak odstranit pěnu ze šťávy?

Spousta odšťavňovačů má v příslušenství cedník, který pasuje na nádobu na šťávu. Pěna se tak oddělí už při odtoku šťávy z odšťavňovače a nemusíte ji cedit dodatečně. Při výběru přístroje se proto nezapomeňte podívat na obsah balení. Cedník je většinou v ceně a najdete ho i u nízkootáčkových odšťavňovačů. Jsou totiž suroviny, které budou pěnit vždycky, nezávisle na způsobu lisování.

cedník na pěnu
cedník na pěnu

Špenát, jablka a ananas pění vždycky

Vina není na straně odšťavňovače.

jablečná šťáva
jablečná šťáva

Jablka

Jablka někdy pění a někdy ne. Záleží na rychlosti otáček a na odrůdě jablek.

  • S největší pěnivostí počítejte při odšťavňování sladkých a měkkých odrůd jablek na odstředivce.
  • Naopak nejméně pění (téměř vůbec) odrůda Granny Smith odšťavněná za nízkých otáček na šnekovém nebo dvouhřídelovém odšťavňovači.

◄ FOTO | Jablka Granny Smith prakticky nepění.

pěnaa
pěnaa

Ananas

Šnekový odšťavňovač produkuje ananasovou šťávu s nízkou čepicí pěny, kterou snadno přecedíte. Obrovské množství pěny ale vždycky vyprodukují dvouhřídelové a odstředivé odšťavňovače – použití cedníku je nezbytné. V případě, že máte Angel Juicer, na ananas si určitě dokupte pěchovadlo s těsněním. Jeho použití dělá zásadní rozdíl. 

► FOTO | Nejlepší výsledky testu měl při odšťavňování ananasu vertikální šnekový odšťavňovač. Pěnu jsme ani nemuseli cedit, při nalévání šťávy do sklenice zůstala čepice ve džbánu.

špenátová šťáva
špenátová šťáva

Špenát

Špenát je nejpěnivější surovinou a je to jeho přirozenost. Nevyzrajete na něj s žádnou odšťavňovací technologií. Pokud vám pěna vadí, cedník se určitě bude hodit.

◄ FOTO | Když jsme testovali odšťavňovače na špenátu, nejlépe dopadl horizontální šnekový. Pěna ve šťávě sice byla, ale bylo jí nejméně.

Shrnutí

  • Pro minimum pěny ve šťávě si vyberte mezi nízkootáčkovými odšťavňovači. Ideální jsou šnekové, které produkují nejméně pěny, ať už odšťavňujete cokoli.
  • Čistou šťávu bez pěny poskytují i dvouhřídelové odšťavňovače – s výjimkou ananasu. I když ananas pění pokaždé, se šnekovým odšťavňovačem je to přece jen lepší.
  • Na odstranění většího i menšího množství pěny použijte cedník, který většinou dostanete s odšťavňovačem.
  • Vždy počítejte s větší pěnivostí u jablek, ananasu a špenátu.
Publikováno: 13. února 2020
###message
NOVINKA
Zavřít okno