Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Používáte je jen na vaření? Cibuli, česnek a brambory můžete hodit i do odšťavňovače

Letos nemá chřipka šanci! Vyzkoušejte neobvyklé šťávy z cibule a česneku a všechny nemoci se vám vyhnou obloukem.

Onion halthy Juice
Onion halthy Juice

Letos nemá chřipka šanci!

Čím častěji se setkáte s milovníky odšťavňování pomerančů, tím méně narazíte na někoho, kdo si odšťavňuje cibuli. Netypická šťáva je přitom skvělým pomocníkem při boji s nemocemi.

Kromě cibule si váš odšťavňovač poradí i s česnekem a syrovými bramborami, ani s jednou šťávou byste to ale neměli přehánět.

Šťáva ze syrových brambor sníží tlak i zažene únavu

Věděli jste, že jsou syrové brambory zdravější než vařené? Obsahují cenné minerály a vitamíny, rozhodně je ale nejezte každý den. Náš organismus na ně totiž není zvyklý a tak vám hrozí zažívací potíže.

Brambora týdně vám ale neuškodí, dokonce naopak! Pokud si ji odšťavníte, lépe ji strávíte a v kombinaci se šťávou z dalších plodů si i rychleji zvyknete na neobvyklou chuť.

Zaujalo vás odšťavňování brambor? Přečtěte si o něm celý článek.

S cibulí to nepřežeňte, jinak vám žaludek nepoděkuje

Multifunkční rostlinu můžete použít 120 různými způsoby a jedním z nich je právě odšťavnění. Cibulová šťáva je lék, a proto to s ní nepřehánějte. Ideální je jedna lžička denně, jinak byste si mohli ublížit!

Při správném dávkování cibule snižuje hladinu cukru v krvi, chrání proti rakovině žaludku a světová zdravotnická organizace ji doporučuje jako prevenci proti kornatění tepen. Široce známé jsou i její účinky při léčbě kašle a nachlazení.

Pročistěte si krev i střeva jedním stroužkem česneku

Ani česneku se nevyplatí sníst hodně, sama rostlina před nadměrnou konzumací varuje štiplavým zápachem. V lékařství už se ale česnek používá více než 5 000 let, jelikož dezinfikuje střeva, chrání proti rakovině a rozkládá cholesterol v krvi.

I v případě česneku tedy méně znamená více a tak do odšťavňovače hoďte stroužek, maximálně dva. Abyste se po své zdravé šťávě zbavili nepříjemného zápachu z úst, žvýkejte čerstvou petržel.

3 recepty na zabijáky všech virů a bakterií

Jestli chcete vyzkoušet netradiční šťávy z cibule, česneku a brambor, třeba vám přijdou vhod naše recepty. Jako vždy můžete popustit uzdu své fantazii, rovnou vám ale prozradíme, že když smícháte všechny tři recepty dohromady, dobré to nebude. Máme to vyzkoušené.

Maskovaná cibule

Cibulová šťáva není zrovna nejchutnější, a proto ji doporučujeme zkombinovat s jinou šťávou. Do odšťavňovače přihoďte pár jablek, a pokud vám šťáva stále nechutná, přidejte trochu medu.

  • 2 jablka
  • ½ cibule

Vitamínová bomba

Chřipku často doprovází nechutenství, zvýšený příjem vitamínů je přitom extrémně důležitý. Pokud tedy nemáte chuť k jídlu, připravte si šťávu plnou vitamínů a v průběhu dne ji upíjejte.

  • 2 hrníčky cherry rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 paprika

Tekutý oběd

Do našeho oblíbeného bramborového receptu dáváme petržel, klidně ji ale dávejte všude tam, kde je česnek. Trochu tím zmírníte jeho nepříjemný zápach.

  • 1 brambora
  • 4 větší mrkve
  • 1 hruška
  • 1 malá hrst kadeřavé petržele
Onion, Potato, Garlic
Onion, Potato, Garlic

Jak se proti chřipce bráníte vy? S čím kombinujete cibuli a česnek? Podělte se s námi!

Publikováno: 25. února 2015