- hrst lístků kopřiv
- 1 zelené jablko
- 1/4 ananasu
- 1 citrón
Odšťavňování kopřiv | Jak na to | Recepty
Kopřivy jsou takový malý zázrak. Čistí krev a tím ozdravují celé tělo. A věděli jste, že vylisovaná šťáva z kopřiv má naprosto stejné účinky jako kopřivový čaj? Akorát je jednodušší ji připravit.
Jak odšťavňovat kopřivy?
- Pokud jde o odšťavňování, kopřivy můžeme připodobnit k listové zelenině. Nejlíp se na ně hodí dvouhřídelový nebo šnekový odšťavňovač, případně ruční lis.
- Pro odšťavňování sbírejte jen mladé lístky. Vezměte si na to nůžky a rukavice.
- Doma lístky properte a nechte je hodinu dvě namočené ve vodě. Získáte z nich více šťávy.
- Do odšťavňovače dávejte jen lístky - bez tuhého stonku. Odšťavňovač by si s ním nemusel poradit.
- Kopřiva po odšťavnění chuťově připomíná špenát. Chuť je jemná, nepříliš výrazná, a tak se dá vypít i bez šklebů :) Jo a nepálí!
- Šťáva, nebo čaj? Od bylinkářky Hany Binkové jsme se dozvěděli, že oba druhy nápoje mají na zdraví úplně stejné účinky. Jen kopřivová šťáva se připravuje jednodušeji.
- Pokud máte chuť na malou jarní očistu, přidávejte si kopřivu k odšťavňování každý den. Stačí malý panák - vypitý buď samotný, nebo zamíchaný do jiných šťáv. Očista by neměla trvat déle než 7-10 dní. Jde o silnou bylinu.
- Kopřiva je balzám hlavně pro krev. Čistí ji a podporuje krvetvorbu. Po kúře zaznamenáte více energie, zmírnění ekzémů, akné i lupénky, pomáhá i na revma nebo trávicí potíže.
- Kopřivová šťáva není vhodná pro lidi s oslabenými ledvinami.
Kopřiva s ananasem
Kopřiva s hruškou a grepem
- hrst lístků kopřiv
- 1 hruška
- 1 grep
- 1 citrón
Zeleninový mix
- hrst lístků kopřiv
- 2 hrsti špenátu
- 1 jablko
- 6 mrkví
- 1 pastinák
- 2 cm zázvoru
Tropický mix
- hrst lístků kopřiv
- 3 listy salátu
- 300 g žlutého melounu
- 3 kiwi
Tip: Kiwi před odšťavňováním neloupejte, stačí překrojit na půl nebo na čtvrtky. Odšťavňovač si se slupkou poradí, odvede ji do odpadu.
Hydratující mix
- hrst lístků kopřiv
- hrst hladkolisté petržele
- 1 jablko
- 1 okurka
- 1 citrón
#1 Dvouhřídelový odšťavňovač je na listovou zeleninu a bylinky top. Nejsnadnější odšťavňování, protože hřídele si listy berou úplně samy a nemusíte pěchovat. Nejvyšší výtěžnost!
#2 Šnekové odšťavňovače odvádějí s listovou zeleninou skvělou práci. Nemají takovou výtěžnost jako dvouhřídelové, přesto jsou nejoblíbenější. Je to díky jejich univerzalitě a snadnosti používání a mytí.
#3 Ruční lisy jsou obecně na bylinky fajn. Kvalita šťávy je úžasná, výtěžnost dobrá. Akorát je potřeba lidský pohon a ruční lisy nemají úplně univerzální využití, pokud jde o jiné suroviny.
#4 Odstředivky jsou na bylinky a listovou zeleninu zcela nevhodné. Výtěžnost bude mizivá, pokud vůbec nějaká.