###message
Novinka!
Zavřít okno

Odšťavňování jablek: Jaké odrůdy jsou nejlepší? Jak mít co nejkvalitnější šťávu?

5 nejvhodnějších odrůd, srovnání jablečné šťávy z různých druhů odšťavňovačů a spousta tipů pro lepší výsledky.

Odšťavňování jablek: Jaké odrůdy jsou nejlepší? Kdy bude šťáva nejkvalitnější?
Odšťavňování jablek: Jaké odrůdy jsou nejlepší? Kdy bude šťáva nejkvalitnější?

Nejdřív to nejdůležitější

  • Pro odšťavňování jsou nejlepší pevná, šťavnatá jablka.
  • Moučná jablka se neodšťavňují dobře. Je z nich málo šťávy, nebo spíš kaše.
  • Pokud chcete odšťavňovat skladovaná jablka, která bývají moučná, použijte na ně hydraulický lis.

Vhodné odrůdy k odštavňování

odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Fuji

  • dobré k jídlu i odšťavňování
  • tak akorát sladké, tak akorát kyselé
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Honeycrisp

  • jedna z nejlepších odrůd na odšťavňování
  • pevná dužina
  • vysoký obsah šťávy
  • vynikající sladkokyselá chuť
  • vyšší cena
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Gala

  • fajn na odšťavňování
  • středně pevná dužina
  • jemná, vyvážená chuť
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Red Delicious

  • celkem dobré na odšťavňování
  • jedna z nejsladších odrůd
  • vysoký obsah cukru
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Granny Smith

  • ideální pro odšťavňování - za náš tým nejlepší
  • pevná dužina
  • vysoký obsah šťávy
  • svěží kyselá chuť, která skvěle sedí do mixů
  • nízký obsah cukru

11 tipů k odšťavňování jablek

Usnadněte si přípravu a zajistěte co nejlepší výsledky :)

#1 Jablka dobře omyjte nebo nakupte bio. Eliminujete tím pesticidy.

#2 Vyhněte se voskovaným jablkům. Parafín může ovlivnit chuť šťávy.

#3 Neloupejte slupku. Odšťavňovač ji zvládne a hlavně byste se připravili o vitamíny.

#4 Odstraňte stopku. Mohla by poškodit díly odšťavňovače.

#5 Jadérka je lepší odstranit. Je to kvůli obsahu kyanidu. Některé zdroje uvádějí, že jadérka mohou být nebezpečná při zkonzumování nad 1000 kusů, jiné uvádějí i nad 100 kusů. Je to tedy na vás. Někteří členové našeho týmu je raději odstraní, protože "jistota je jistota", jiní odštavňují jablka i s jadérky už léta a bez následků. Taky záleží na tom, jestli odšťavňujete po kilech nebo po pár kusech.

#6 Pomozte si kráječem na jablka. Jedním vrzem jablko nakrájíte a zbavíte ho stopky i jádřince.

odšťavňování jablek 

#7 Odšťavňujte jablka hned po nakrájení. Je to proto, že rychle oxidují.

#8 Nevhazujte do odšťavňovače celá jablka. A to ani v případě, že máte odšťavňovač s velkým plnicím otvorem a jablka se do něj vejdou. Neradi to říkáme, ale obrovské plnicí otvory nejsou zas taková výhoda. Odšťavňovač musí mít zároveň s velkým plnicím otvorem odolné lisovací ústrojí a dostatečně výkonný motor - a to často nemívá. I u kvalitních prémiových odšťavňovačů ale doporučujeme jablka předem načtvrtit. Nejenže jim ulehčíte, přinese to i vyšší výtěžnost.

#9 Pěna se dá přecedit. Jablka vždycky pění, více či méně. Nejméně pěny dělají šnekové odšťavňovače, nejvíce odstředivé. Spousta odšťavňovačů má rovnou ve výbavě cedníček, který posadíte na nádobu na šťávu.

odšťavňování jablek

#10 Šťávu vypijte co nejdřív. Těsně po odšťavnění obsahuje nejvíc vitamínů a je nejchutnější. Tohle doporučení platí zvlášť pro majitele odstředivek (šťáva obsahuje po odšťavnění hodně vzduchu = rychleji oxiduje).

#11 Citrón prodlouží čerstvost. Šťáva, ve které je aspoň pár kapek citrónu, si udrží déle chuť i obsah vitamínů.

odšťavňování jablek
jablečná šťáva | 1 odstředivka | 2 odstředivka + citrón | 3 horizontální šnek | 4 vertikální šnek | 5 dvouhřídel

Jablka a test odšťavňovačů

Jako vždy jsme vzali 4 nejběžnější typy odšťavňovačů a vylisovali s nimi stejné množství jablek. Výhody a nevýhody jsou zde:

odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Výhody

  • nejlevnější
  • nejrychlejší
  • velký plnicí otvor

 

Nevýhody

  • šťáva průměrné kvality
  • jablečná šťáva oxiduje
  • nejhlučnější
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Výhody

  • univerzální
  • vysoká kvalita šťávy
  • nízké otáčky: méně pěny a oxidace
  • nejrychlejší čištění

Nevýhody

  • je pomalejší než odstředivka
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Výhody

  • výsledky podobné jako u horizontálního odšťavňovače
  • méně drti ve šťávě/vyšší výtěžnost
  • docela rychlé čištění

Nevýhody

  • pomalejší než odstředivka
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Výhody

  • nejvyšší výtěžnost
  • nejkvalitnější šťáva

Nevýhody

  • cena
  • složitější čištění

VIDEO: Odšťavňování jablek | Které odrůdy? | Test odšťavňovačů

24 minut | CZ titulky | Všechno, co jsme popsali v článku, můžete zkouknout i na vlastní oči. Dan ve videu shrnuje všechno o odšťavňování jablek, ukazuje vhodné odrůdy, dává tipy a nakonec odšťavňuje a ochutnává. Video jsme natáčeli přímo v naší kanceláři v Českých Budějovicích.

Odšťavňovače ve videu

linka eujuicers
linka eujuicers
mail eujuicers
mail eujuicers
Publikováno: 19. října 2021